AdSense

 • Най-нови

  четвъртък, 7 април 2016 г.

  Предварителни резултати: 61% от холандците казаха „НЕ“ на сделката с Украйна

  7 Aприл, 2016 - 
  RT - 

  Превод: Х. Нурев  Болшинството от холандците, които отидоха да дадат гласа си в сряда, на вота за асоциирането на Украйна с ЕС, изказаха нежеланието си според предварителните резулати от вота.

  61% са гласували „против“ ратифицирането на договорката от холандска страна. 38% са гласували „за“.

  Холандският министър-председател, Марк Руте заяви, че ако бъде премината 30% бариера, парламентът ще преосмисли ратифицирането на договора.

  „Очевидно е, че „НЕ“ спечели болшинството от гласовете, но въпросът е дали това ще е достатъчно.“ Каза Руте. „при сегашните резултати, обаче ратифицирането няма да бъде придвижено“

  Украинското външно министерство обяви, че ще изследват резултатите от референдумаи посочиха, че вота е необвързващо изразяване на общественото мнение и че ще има изчакване на окончателният отговор от холандска страна.

  Говорителката на външното министерство на Урайна, Мариана Бетса заяви: „Надяваме се окончателното решение ще бъде в интерес на Украйна, Холандия и целият Европейски Съюз. 

  През това време украинската опозиция обяви, че резултатите от вота изразяват европейското недоволство от правителството на Украйна. 

  „Това е студен душ за украинските управляващи, които смятат, че „викането“ надеждите са по – важни от ефективната работа“ – заяви лидерът на опозиционният блок партии, Александър Вилкул. „ Това е оценка за онези които смятат, че никой няма да забележи тежката корупция“ 

  Въпреки че Руте обеща няма да игнорира валиден отрицателен вот, тй спомена, че правителството се нуждае от време да прецени как да реагира на общественото мнение. 

  За да бъде валиден референдума, поне 30% от населението имащо право на глас трябва да даде гласа си. Валидноста на вота все още не е напълно ясна. При преброени 99.8 процента, от Ипсос обявиха избирателна активност от 32,2 %. 

  Допустимата решка при преброяването е 3%, а за крайният резултат е 5% съобщиха от ТАСС.

  Официалните резултати от гласуването на холандците по въпроса за засилването на връзките между КИев и Брюксел ще бъдат обявени на 1 април, обявиха от РИА Новости. 

  „Най – важният урок, който може да научим от този референдум е, че ЕС е изгубил връзка с обикноенните хора. Показателно е , че да бъдат мобилизирани хората за референдум, за демократично събитие , което е организирано от ЕС и е пряко свързано със ЕС. Има дефицит на демократичност в Европа и в Холандия.“ – заяви за РТ професор на европейските науки в Амстердам Ласло Марач и добави: „ Това ще се отрази на вота в Англия през Юни и сериозни последици за бъдещите проекти на ЕС.“

  Референдумът беше предизвикан от група активисти които през изминалата година събраха 450 000 подписа, значително повече от необходимите 300 000, според холандското законодателство за предизвикаване на референдум. 

  Въпреки, че вота не е обвързаващ, той ще бъде считан за официално мнение пред правителството ако бъде премината границата от 30% активност на имащите право на глас, което ще значи, че 3,7 милиона души са изразили мнението си.

  Предложеният Европейско – украински договор има за цел да бъдат заздравени основно икономическите и политически връзки. В клаузите са включени и редица въпроси по сигурноста и отбраната. За да влезе в сила, договора трябва да бъде ратифициран от всички 28 страни членки на ЕС. Холандия също трябва да направи същото.

       Follow us on Facebook!                                                  
                Facebook                                   


             Donate!
  • Blogger Коментари
  • Facebook Коментари

  0 коментара:

  Публикуване на коментар

  Item Reviewed: Предварителни резултати: 61% от холандците казаха „НЕ“ на сделката с Украйна Rating: 5 Reviewed By: Jafe Arnoldski
  Scroll to Top
  \