AdSense

 • Най-нови

  сряда, 16 март 2016 г.

  Русия възстанови международното право само с едно „изтегляне“

  16 Март, 2016 - 
  Превод: Х. Нурев   За кратко време се изписа много относно изтеглянето на руските войскови части от Сирия. Радват се както подръжниците на руската политика така и противниците. Въпреки това, никой не фокусира вниманието си върху встъплението на Путин при срещата му със Лавров и Шойгу, въпреки, че обикновенно това е най – важната част от едно встъпително слово. 

  И какво всъщност каза руският президент? Ето ги и неговите първи думи:

  „ В Сирия, създадохме малка, но високоефективна военна групировка за кратко време.“ 

  Тези думи биха били и много подходящо заключение. Извънредно прозрачно адресиран намек към Обама, Холанд, Ердоган и дори Порошенко. 

  Руският президент е отлично запознат с тези политически персонажи и е напълно наясно с ограничената информация, която западното разузнаване е способно да предостави на лидерите си и за това, той развива тезата си навлизайки в повече детайли. 

  ( продължава със типовете въоражение и разузнавателните средства включени в сирийската групировка ) 

  „ Това включва разнообразни сили и средства. Сателитно разузнаване. Безпилотни дронове. 

  Нападателни системи – изтребители и щурмови самолети. Военноморските сили, използващи свръх модерни оръжия от две акваторий – Каспийско и Средиземно море. Надводен и подводен флот.“ 

  И за да няма илюзии, относно евентуален руски отговор на въздушна агресия ( примерно от страна на НАТО ) Путин открито заяви: 

  „ Ние създадохме мощен противовъздушен чадър използвайки ракетите С – 400.“
  В обобщение президента Путин каза: „Успехът на наште военни прокара път към мирният процес“ 

  Т.е. мисията за създаване на условия за процес на преговори в Сирия е изпълнена. Путин допълни: „ Целите са общо взето постигнати и ключ към успеха бяха двете руски бази в Сирия – морска и военна.“

  Кратката реч на руският президент беше изречена веднага след като Сергей Лавров заяви, че съветът за сигурност на ООН два пъти формално потвърди намеренията си за мирно решаване на сирийският проблем. Представителите на всички заинтересувани страни ще се съберат в Женева и трудните преговори ще бъдат проведени. Комитет включващ всички ангажирани по проблема страни ще работят по разрешаването на конфликта. 

  Струва си да си припомним и речта на Путин пред съвета за сигурност на ООН, където той заяви, че монополярният световен ред е неприемлив и пагубен. Путин подчерта ролята на ООН в проявяването и гарантирането на съгласие, според световните норми, при разрешаването на конфликта между различните страни. 

  Оказа се, че от края на септември 2015 Русия унищожава, по молба на сирийското правителство, американски въоражени банди. За това руският президент внимателно подтикна съветът за сигурност на ООН да се съгласи с неговата декларация. Това принуди участващите в съвета да поемат по пътя на мирното решение. 

  САЩ не попречиха на съветът за сигурност да избере дипломатично решение както в случаите със Ирак, Либия, Югославия и Афганистан. Путин създаде гаранция за това. 

  Сега всичко се движи по предишният курс. Русия изигра „първо действие“ от възвръщането на международните норми. Сега остава въпросът къде ще се появят руските подводници. В Карибско море? Заливът Тонкин? Украинските степи?        Follow us on Facebook!                                                  
                Facebook                                   


             Donate!
  • Blogger Коментари
  • Facebook Коментари

  0 коментара:

  Публикуване на коментар

  Item Reviewed: Русия възстанови международното право само с едно „изтегляне“ Rating: 5 Reviewed By: Jafe Arnoldski
  Scroll to Top
  \